Intensieve samenwerking, altijd overal terecht

Eigen risico? Hoe werkt dit bij medicijnen?

Het verplichte eigen risico van de zorgverzekering, het blijft een lastig onderwerp waar het gaat om wel of geen kosten. Het is vaak iets wat men rauw op het dak komt. Vaak is iemand al ziek en dan komen er ook nog eens verplichte kosten bij kijken. Bij medicijnen ontstaat dit effect zeer vaak. Hoe de regels nu precies zijn omtrent een eigen bijdrage aan medicijnen? Dat leggen we uit in dit blog.

Hoogte eigen risico

Iedereen in Nederland heeft een verplichte zorgverzekering, maar ook iedereen heeft daarmee een eigen risico. Het minimale bedrag hiervoor is rond de €390,-. Wanneer iemand een recept heeft van de arts en die geneesmiddelen afhaalt bij de apotheek dan gaat het eigen risico gelden. Dit betekent dat de eerste €390,- zelf betaald dient te worden door de patiënt. Dit hoeft u in veel gevallen niet direct bij de apotheek te betalen, zij belasten dit namelijk eerst door naar de zorgverzekering. Deze zal vervolgens de rekening aan u doorsturen wanneer het eigen risico nog niet is bereikt.

Wanneer u al zelf deze €390,- aan zorgkosten (dus ook andere kosten dan medicijnen) al in een kalanderjaar heeft betaald, dan zal de zorgverzekering de kosten vergoeden. Mocht u de kosten van het eigen risico niet in één keer kunnen betalen, dan zijn er bij de meeste zorgverzekeringen betalingsregelingen mogelijk om het in termijnen te kunnen voldoen.

Alle medicijnen vergoed?

Over het algemeen worden alle medicijnen die op recept zijn voorgeschreven vergoed, mits er een eigen bijdrage staat vermeld. Of er een eigen bijdrage nodig is hangt af van de keuze voor een specifiek merk geneesmiddel of ander bijzonder aspect. Vaak ontstaat bijbetaling doordat de inkoopprijs van de apotheek hoger is dan de vergoedingslimiet van het GVS. Het verschil tussen deze twee moet door de patiënt worden bijbetaald. Hier is door de overheid wel een maximum aan gesteld van €250 per jaar. Dit staat dus los van het eigen risico!

Kortom, meebetalen aan medicijnen is helaas niet uit te sluiten. Ook niet wanneer deze op recept zijn verkregen en noodzakelijk zijn. Houd er rekening mee dat bij zorgkosten het eigen risico sowieso betaald dient te worden en bij medicijnen een eigen bijdrage mogelijk is. Wat de specifieke regels in uw situatie zijn is niet een eenduidig antwoord op te geven, maar een klein zakcentje achter de hand hebben voor deze onvoorziene kosten is een goed idee.

Zorg & Diensten Zorg & Diensten

Binnen ApotheekDenHaag.nl streven wij iedere dag naar de beste service en dienstverlening.

Ontdek onze diensten

Locaties

ApotheekDenHaag.nl heeft een netwerk van 5 apotheken tot haar beschikking.

Bekijk het overzicht